Calendari
Tribut a THE CURE a la Capsa de Música per celebrar el Dia Internacional de la Música
*Places limitades amb inscripció prèvia a:
https://capsademusica.com/wp/entrades190621
Petita història de THE CURE
Els primers punks de la població de Crawley (UK) Robert Smith i Lol Tolhurst, van formar el grup més innovador de la història de la música: The Cure.
En la seva joventut van absorbir tota mena de música que estava al seu abast, però no troben un estil que els valgués per a formar el seu grup fins que arriba Joe Strummer i els va obrir la porta a la rebel·lia feta música.
En 1979 el seu primer disc es va obrir al món, encara que era un món petit i no aconsegueix expandir-se fins a 1985 un any decisiu per al futur de la banda -però tornem al principi-, Three imaginary boys va ser una joia musical amb grans cançons que passaran a la història com “Boys don’t cry”; en el segon disc, Seventeen Seconds de 1980, van donar curs a la seva creativitat allunyada de les urpes de la discogràfica i van trobar definitivament el so de The Cure, i així va començar l’etapa post punk del grup que ens va brindar quatre obres mestres incloent la fosca i intensa Pornography de 1982.
Però necessitaven arribar a més gent si volien sobreviure en el món de la música, i així arribem a The head on the door mai abans el pop havia sonat tan bé. El següent disc va ser una portentosa mescla musical que era imparable Kiss me kiss me kiss me de 1987 fins i tot el mític Robert Plant lloava el seu mestratge musical. En 1989 van saltar al buit i van tocar el nirvana creant la més bella peça musical en la història de la música es deia Disintegration el disc que confirmava la genialitat de Robert Smith tant en lletra com en música, malgrat l’èxit que els va donar Disintegration, van continuar fent discos amb diferents estils de música i fidels a la seva creença que l’artista és el que decideix i no les llistes de vendes o els taurons de les discogràfiques. En passar els anys, el grup no s’ha apagat encara i continuen fent concerts i creant discos únics sempre amb el seu propi estil. El 2019 Trent Reznor va presentar amb el seu brillant discurs a The Cure en la seva entrada al Rock & roll hall of fame, i avui dia estan preparant un nou disc.
El somni continua viu i fins i tot tenen molta corda que esquinçar.
Alanna Cruz.
A propòsit dels concerts de tribut de l’aMt
L’aMt celebra des de l’any 2000 el Dia Internacional de la Música -21 de juny- i des del 2007 ho fa amb un concert especial de tribut a un grup o solista o un estil o data musical de relleu històric, el repertori del qual és reinterpretat pels socis de l’aMt. Des dels Beatles, la música de casa, Queen, Pink Floyd, Antonio Vega…, s’ha fet ja una llarga llista de tributs a l’aMt.
Per aquest 2021 la formació escollida, a proposta dels socis, és THE CURE. Cal afegir que valorem i reivindiquem l’esforç dels músics i els voluntaris que pujaran a l’escenari amb hores de treball musical a l’esquena, amb un repertori que en molts dels casos és totalment aliè al seu gust i estil interpretatiu, i que cal reivindicar, ja que per nosaltres aquest és el valor principal del nostre tribut musical anual.
Entre els participants al concert hi haurà Maurici Gené, 2UT, TMN, Frank O’Lee Sons Oniniria… Tots ells interpretaran alguns dels clàssics més coneguts de The Cure. Quina és la teva favorita? Segur que la podràs escoltar en versió tarragonina.
aMt: Resilència i Música
L’impacte de la pandèmia en la nostra societat ha estat enorme i particularment ha estat devastadora per a la música, a la qual s’ha reconegut, tanmateix, la importància que té a l’hora de restaurar el benestar d’una societat que ha experimentat l’episodi més traumàtic en dècades. No cal dir que una societat ferida trobarà en els músics i les músiques, uns acompanyants amatents en la recuperació emocional, però aquests músics i aquestes músiques necessiten el suport i la comprensió de la societat i les seves institucions per tirar endavant i contribuir de manera significativa al rescat emocional de tots plegats.
L’Associació de Músics de Tarragona, posa la seva trajectòria històrica i l’esforç dels seus membres, perquè la música continuï sonant i ens acompanyi en el camí cap a la resiliència.
#CULTURASEGURA
ATENCIÓ!, amb motiu de les mesures de contenció del Covid-19 per part de PROCICAT i l’Ajuntament de Tarragona, les places limitades màximes per aquest concert de tribut serà de menys d’un terç de l’habitual de la Capsa de Música, és a dir, un total màxim de 100 persones.
Dia 17 de juliol a Ferran, amb JASPER BLOM I JOAN FORT QUARTET (CE/TGN/BCN). JAZZ.
Jasper Blom és un dels saxofonistes pivot de l’escena europea reconegut a escala internacional. Entre molts altres, Jasper ha tingut el plaer de tocar amb llegendes com Lee Konitz, Chet Baker, Nat Adderley, Bob Brookmeyer, George Duke, Dave Liebman, Randy Crawford, Conrad Herwig, etc. En aquesta ocasió, el jove guitarrista català Joan Fort establer a Amsterdam aprofita l’ocasió per portar-nos un quartet de primer nivell junt amb el seu mestre i mentor. El grup el completen dos dels músics més sol·licitats del país: Martín Leiton al contrabaix i David Xirgu a la bateria. Una oportunitat única per gaudir d’un quartet de luxe que no deixarà indiferent a ningú que vulgui submergir-se en un viatge sonor per la música original dels dos líders del grup.
Dia 18 de juliol a la Mora, amb LYNNE MARTIN (TGN), cantautora.
Vinculada a Altafulla, després d’iniciar-se en la música amb el grup local Highleaf, munta la seva primera banda professional a Barcelona: Poet in Process. Amb ella edita dos treballs discogràfics: Free Way (2005) i Long time no see (2008), a més de dur a terme gires compartint escenari amb bandes internacionals com Muse i Stereophonics. Esgotat el projecte, es trasllada a viure a Berlín on comença a fer concerts en petit format i des d’on compondrà el seu primer disc en solitari: Texturas (2018). De tornada a Barcelona compon la seva última referència discogràfica. I ain ́t got the blues (2020). En l’actualitat es troba gravant la seva pròxima col·lecció de cançons que veuran la llum a la tardor del 2021.
SARDINA’S GOLDEN RULE actuaran aquest dissabte 24 a Sant Pere i Sant Pau
Sardina’s Golden Rule és una banda de versions de música disco, funky i R&R…, que interpreta temes d’artistes com Aretha Franklin, Janis Joplin, Bruno Mars, Tina Turner, Gloria Gaynor, Bee Gees, Donna Summer, Amy Winehouse… La banda està formada per quatre músics professionals del Camp de Tarragona amb un repertori ple dels millors temes clàssics de la història de la música, majoritàriament en parla anglesa.
La banda la formada el 2011 amb ganes de fer disfrutar i ballar a tothom, i des de llavors no han parat de tocar en festes majors, esdeveniments, bars, bodes…
Dia 25 de juliol a Sant Salvador (al costat de la Parròquia), amb ONNIRIA (TGN/GIRONA), indie-rock.
Banda d’indie rock formada a Tarragona i Girona per Paula (veu i guitarra), Lia (baix i cors) i Laia (bateria i cors) el gener de 2021. En ple confinament (maig 2020), Paula decideix muntar una banda indie amb projecció i, per això, comença una recerca exhaustiva dels millors músics donant amb Lia Garcia (Figueres) i Laia Sau (Olot) al setembre d’aquest mateix any. Tant Lia com Laia es van interessar per la música des de jovenetes i van aprendre a tocar diversos instruments de forma autodidacta. Les seves influències musicals són molt variades. El so de guitarra pot recordar a Coldplay i U2, mentre que el baix és una barreja entre The White Stripes i Tame Impala, i la bateria té uns tocs molt blues i rockers. Una dada curiosa d’aquesta banda és que les tres són multiinstrumentistes i compositores. Quan uneixen les seves idees creen quelcom màgic. Destaquen per un so molt personal que combina un baix potent amb uns puntejos de guitarra molt càlids, acompanyada d’una bateria i uns cors molt presents que connecten creant una atmosfera especial.
Dia 30 de juliol al Serrallo (sota la pèrgola), amb SENSACIONS D’UNA NIT D’ESTIU (TGN) Poesia i Música*.
La poesia i la música, es fusionen amb la recerca i la interpretació d’espais sonors. Sensacions d’una nit d’estiu, combina poemes i textos literaris d’autors de casa nostra, recitats per Josep Mª Puig i Baiget, amb la interpretació en directe de les composicions musicals de Xavier Pié (saxo soprano) i MACC (Guitarra i efectes).
Josep Mª Puig i Baiget (La Selva del Camp, 1951). Actor, director i rapsode. Abans d’entrar a formar part del Col.lectiu de teatre la Vitxeta de Reus l’any 1983, al seu poble treballà en una quarantena de muntatges com a actor i director. En els vint anys de Vitxeta va fer un gran nombre de representacions. Podem destacar, Casa de nines d’Ibsen el Tartuf de Moliere, Frank V de F. Dürrenmatt… Ha protagonitzat, entre d’altres, els curtmetratges “El Profeta”(1996), “Gaudí per Reus” (2002). Reus als anys 40 (2010). L’any 2004 va interpretar el personatge d’en Tomeu a la sèrie de TV3 “El cor de la ciutat”. Darrerament ha participat en els muntatges “El príncep de Homburg” de Von Kleist i “El cant del cigne” de Txékhov, dirigits per Francesc Cerro i “El mort”, dirigit per Oriol Grau. Dins del cicle “les veus del castell” de la Selva del Camp, ha interpretat diferents lectures dramatitzades al costat d’actors i actrius de renom com: Pep Torrents, Martí Peraferrer i Laura Guiteras. L’any 2009 dirigeix al seu poble “La Passió”, text de David Jou, escrit a propòsit per la representació de la Selva. Des de l’any 1990 interpreta “El Poema de Nadal”, que al llarg d’aquests anys l’ha portat per diferents pobles.
*amb la col·laboració del Port de Tarragona.
Dia 1 d’agost Parc del Francolí (bar de l’Onada) amb OSCARBOLES (TGN), cantautor.
Oscarboles amb les seves cançons contes ha conquistat el cor dels amants exquisits de la cançó narrativa. Originalitat, art, emocions, catarsi…; vint anys en els escenaris d’Espanya i Llatinoamèrica cantant els seus genials contes i fent gaudir.
Dia 7 d’agost plaça García Lorca de Torreforta, amb ALONGSIDE MERRY (TGN), rock alternatiu.
Grup de rock alternatiu i grunge creat a la ciutat de Tarragona l’any 2018. El projecte i l’essència del grup provenen del context sociocultural i l’estat en què es troba la joventut actualment. Deu anys de crisi econòmica, perspectives de futur poc brillants i una gran animadversió cap a les institucions, les autoritats i els aspectes determinants de la vida que han portat a la societat fins aquest punt que sembla de no retorn.
Dia 8 d’agost plaça de la Constitució de Bonavista amb, MARCOS SAN JOSÉ (TGN), flamenc.
Marcos San José és un cantant espanyol de vint-i-cinc anys d’estil flamenc. El cantant va aconseguir la compra de Mediaset del seu single “Boja” després d’estrenar el seu primer disc “La Excusa Del Perdedor”, la qual cosa li va portar a cantar en el plató de Sálvame i a telonejar al famós grup colombià Morat i a girar per Espanya al costat de la seva banda.
REÏNA (MALLORCA/BALEARS). Els Reïna són un conjunt de pop de Manacor (Mallorca), guanyadors del Sona 9 2020. Està format per Carme Vives (veu i teclats), Pere Amer (guitarra), Biel Riera (baix) i Adrià Mayordomo (bateria). Van engegar el projecte l’any 2019 i a finals de 2020, un mes després de guanyar la vintena edició del concurs Sona9 van publicar dues cançons a les xarxes: “Huracans” i “Tròpic de Capricorn”, recollides dins un senzill que du per nom Coneixement del Medi (Autoeditat, 2020). Les van enregistrar als Estudis Favela de Palma, amb la producció de Pep Toni Ferrer (Oliva Trencada, Zulu Zulu). El gener de 2021 van començar a enregistrar el seu primer llarga durada als estudis Bucbonera amb Tomàs Robisco com a enginyer de so i Lluís Cabot (Da Souza, Beach Beach) com a productor. Veurà la llum a finals de 2021 i estarà format per una desena de cançons que beuen de la prolífica escena pop balear que s’ha anat establint i consolidant durant els darrers anys.