Calendari
ESCOLES A LA CAPSA
Els alumnes de 5è de primària de l’Escola Bonavista visitaran la Capsa de Música de Tarragona dins del projecte Escoles a la Capsa, iniciat l’any passat entre l’aMt i les escoles de la ciutat i barris. Amb ell es vol fomentar el gaudi per la música com a mitjà d’expressió i comunicació i conèixer un espai mul- disciplinar, aprenent de forma experimental les múl ples possibilitats que ofereix de la mà dels propis músics de la aMt.
ON THE RAW + APPLESMELLCOLOUR
Una nit de Rock Fusió, Jazz, Folk, música simfònica i paisatges sonors. Obrirà la nit On The Raw, supergrup instrumental barceloní que aposta per experimentar en diversos entorns i aprofundir en la recerca d’un so vibrant i emocional. Els seguiran els tarragonins AppleSmellColour, que s’acomiaden inde nidament dels escenaris amb aquest concert, pel que han preparat moltes sorpreses. A més, els assistents rebran amb l’entrada una còpia del Capsa de Música Live Vol.1, primer disc d’una sèrie dels millors directes enregistrats a la sala, que en aquest cas és dels propis AppleSmellColour, enregistrat el passat desembre.
La cantautora algueresa Claudia Crabuzza farà un concert, el 10 de febrer vinent, a Tarragona, per presentar el seu últim disc, Com un soldat, considerat el primer disc de pop-rock cantat íntegrament en alguerès.
El concert tindrà lloc a la Capsa de Música (La Tabacalera), a les 22:30, organitzat per l’Associació de Músics de Tarragona (aMt). L’entrada costarà 5 €. La cantautora serà a Tarragona l’endemà del seu pas pel festival Barnasants a la capital catalana. Seran els primers concerts que farà en formació de banda a Catalunya per presentar el seu disc.
Crabuzza (veu) estarà acompanyada per la següent formació de músics: Caterinangela Fadda (guitarra clàssica i veu), Fabio Manconi (guitarres, acordió i veu), Andrea Lubino (percussions i veu) i Felice Carta (programació, piano i sintetitzador).
Com un soldat (Microscopi, 2016) és el primer disc com a solista en la ja consolidada carrera musical de Claudia Crabuzza (fundadora, l’any 2000, del grup Chichimeca, amb el qual va editar tres discos), que ja va actuar a Tarragona, al Teatre Metropol, el 13 de novembre del 2010, amb motiu dels actes commemoratius del desè aniversari de la proclamació de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En aquella ocasió, Crabuzza va actuar amb el també cantautor alguerès Claudio G. Sanna per presentar el seu treball Un home del país. Cançons i records de Pino Piras.
La principal novetat de Com un soldat és precisament el fet que es tracta de pop-rock en alguerès, la varietat de la llengua catalana que encara es parla a la ciutat de l’Alguer, situada al nord-oest de l’illa de Sardenya i agermanada amb Tarragona des de l’any 1972.
El disc de Crabuzza, que és l’autora de les lletres de les cançons, ha comptat amb les músiques de Fabio Sanna, els arranjaments i instruments de Julián Saldarriaga i Dani Ferrer i l’enregistrament de Roger Marín.
Com un soldat, que ha tingut molt bones crítiques en revistes especialitzades catalanes, va guanyar ex aequo, el setembre passat, el prestigiós Premi Tenco en la categoria de millor disc en dialecte i llengües minoritàries. Aquest premi, considerat a Itàlia el premi més important de la cançó d’autor, ha complert 40 anys d’història i es decideix amb la votació de més de 230 periodistes musicals.
Segons Crabuzza, “Com un soldat és la història d’una dona-mare-guerrera que afronta les moltes cares de la vida, amb emocions diferents i contraposades”. El treball té sengles cançons dedicades a la pintora mexicana Frida Kahlo (“L’altra Frida”) i la cantautora estatunidenca d’origen mexicà Lhasa De Sela (“Lhasa”), així com un homenatge a la cantautora italiana Bianca d’Aponte (“Nina nana mare mia”), traspassada molt jove.
En l’acte d’inauguració hi actuarà el duet de versions Quantum Sound. Gratuït.
DAVID COLL: la candidatura de la rumba catalana a la Unesco
Reprenem el cicle de tertúlies a la Capsa amb la presència de David Coll, guitarrista, director de l’Escola Municipal de Música de Girona i programador del festival Setmana de la Rumba de Girona. Coll és també el portaveu al Principat de la candidatura de la rumba catalana a la llista del patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco, que d’aquesta manera es presenta a Tarragona. Amb ell parlarem d’aquest gènere musical mestís vinculat a la comunitat gitana i per què pot ser important el reconeixement de la Unesco.
ESTÚPIDA ERIKAH
Després de “Fora les cendres”(2013), Estúpida Erikah torna amb un treball més proper en què la veu i lletres de Lluís Bòria impregnen més que mai. Amb “300 mil·lisegons per a crear un record”, el de Terrassa aposta pel format acústic per dotar de vida cançons que mantenen el fil narratiu marca de la casa. L’intèrpret no està sol en la nova aventura de l’Erikah, s’acompanya d’un duet de corda que endolceix les històries quotidianes del nou llarga durada. Les lletres mantenen l’esperit indomable del tres discos anteriors sostingudes ara en composicions més nues.
PEPPER and SOUL
Pepper and Soul és una nova proposta formada per dos integrants del grup tarragoní En El Surco: Chloe Ly (veu) i José Miguel Vázquez “Jómiv” (guitarra i veu). La seva especialitat són les versions acústiques de soul i r&b. La veu elegant de Chloe s’acompanya de loops, beat box i scat creats per Jómiv, repassant el repertori d’Etta James, Stevie Wonder, Sam Smith, Jackson 5, Prince o Amy Winehouse, entre d’altres.
ALUMNES STO SOLC I WHITE BOY WHITE TRIO
El STO Solc és un centre creat el 2004 al Complex educatiu de Tarragona (l’antiga Laboral) com un servei de teràpia ocupacional per a nois i noies que no poden desenvolupar una tasca laboral com a tal, on se’ls ajuden a desenvolupar les seves habilitats personals així com la seva transició a la vida adulta i la relació i integració amb el seu entorn. Els quinze usuaris del centre combinen activitats terapèutiques relacionades amb el món laboral amb tallers d’expressió artística, teatre, manualitats, cuina… i música! Ells seran els propers convidats del cicle Escoles a la Capsa, que aquest cop comptarà amb els WHITE BOY WHITE trio com a “cicerones” musicals. Una banda amb un estil molt personal, on les versions de Swing i Blues s’ajunten i combinen perfectament amb les composicions pròpies. Des de Filadèlfia i acompanyat per dos excel·lents músics de casa nostra, Richard White obrirà el Dixie i Capsa.
GUILLEM ARNEDO BAND & CELESTE ALÍAS
ELS MUSICALS D’OSCAR HAMMERSTEIN II
Hereus de la tradició jazzística vocal de grans cantants com Frank Sinatra, Billie Holiday o Nat King Cole, l’energia d’aquest grup gira entorn del text i la melodia magistralment interpretades per la reconeguda cantant Celeste Alías. Al seu costat hi figuren Jaume Llombart a la guitarra i Roger Mas al piano, possiblement dos dels músics més interessants de l’actualitat a casa nostra, i la sòlida base rítmica de Dee Jay Foster al contrabaix i el mateix Guillem Arnedo a la bateria, que també lidera aquesta banda d’amants del swing i la poesia. En el seu primer àlbum Let’s Sing Again (Swit Records), aclamat per la crítica especialitzada i nominat a varis premis, compten també amb la col·laboració de Jorge Rossy al vibràfon. El 2016 se suma a la banda Michael Kanan, un dels pianistes de jazz més prestigiosos, reconeguts i aclamats de Nova York, per gravar el seu segon àlbum Let’s Sing Oscar Hammerstein II, sobre els musicals que aquest famós llibretista va escriure juntament amb Richard Rodgers o Jerome Kern.